Basisprincipes van Lucidchart: Vormen openen, indelen en delen

Naast het bieden van een verscheidenheid aan vooraf gemaakte vormbibliotheken, maakt Lucidchart het u gemakkelijk om uw eigen aangepaste vormbibliotheken te maken met geïmporteerde en aangepaste vormen.

Houd er rekening mee dat sommige vormbibliotheken, inclusief mindmaps, UI-mockups en wireframes, alleen beschikbaar zijn voor Pro-, Team- en Enterprise-accounts. Raadpleeg ons voor meer informatie over het upgraden van uw account prijspagina of Neem contact op met ons verkoopteam.

Hoe kan ik toegang krijgen tot mijn vormbibliotheken?
U kunt toegang krijgen tot uw vormbibliotheken in Shape Manager, die u kunt openen door op "M" op uw toetsenbord te drukken of door op "Shapes" te klikken in de linkerbovenhoek van uw toolbox.

Waarom verschijnen verschillende vormen in verschillende documenten?
Enkele basisvormbibliotheken worden automatisch ingeschakeld in elk document. Bovendien bevatten documenten die zijn gemaakt op basis van sjablonen ook vormbibliotheken met vormen die in de sjabloon voorkomen; de vormbibliotheek Entiteitsrelatie wordt bijvoorbeeld automatisch weergegeven in een document dat is gemaakt op basis van een ERD-sjabloon.

Hoe kan ik meer vormbibliotheken aan mijn document toevoegen?
U kunt vormbibliotheken toevoegen aan uw document door de vakjes naast hun naam in de Vormmanager aan te vinken. Klik op het driehoekje naast de naam van een bibliotheek om een lijst met subbibliotheken uit te vouwen.

Waar kan ik een vormbibliotheek vinden die een teamgenoot met mij heeft gedeeld?
Voor toegang tot gedeelde teambibliotheken opent u de vormmanager en klikt u in de linkerbovenhoek op het driehoekje naast 'Gedeeld met mij'. Een lijst met alle gedeelde teambibliotheken wordt uitgebreid.

Kan ik Gifs naar Lucidchart importeren?
Nee, het is momenteel niet mogelijk om Gif's in Lucidchart te importeren.
Maak een aangepaste vormbibliotheek
Als u een nieuwe aangepaste vormbibliotheek wilt maken, opent u de vormmanager en klikt u op de + naast 'Mijn bibliotheken'. Geef uw bibliotheek een naam door bovenaan op 'Nieuwe bibliotheek' te klikken en de gemarkeerde tekst te typen. Vink het vakje naast de naam van de bibliotheek in de bibliotheeklijst aan om het toe te voegen aan uw document.

Beheer uw bibliotheken
Als u een lijst met alle vormbibliotheken wilt bekijken die u hebt gemaakt, klikt u op het driehoekje naast 'Mijn bibliotheken' linksboven in de vormmanager.Klik op de naam van een bibliotheek om de inhoud te bekijken en te beheren.Uit deze weergave kunt u het volgende:
  • andere naam geven uw bibliotheek door op de naam bovenaan de viewer te klikken en een nieuwe naam in te voeren.
  • Verwijder uw bibliotheek door op de prullenbak in de rechterbovenhoek van de viewer te klikken.
  • Delen je bibliotheek met teamleden door de schakelaar 'Delen' in de rechterbovenhoek van de viewer te schakelen.
Met de zoek- en importtools van Lucidchart kunt u gemakkelijk de vormen vinden die u nodig hebt.

Zoeken naar vormen, pictogrammen en afbeeldingen
Als u een zoekopdracht op trefwoord wilt uitvoeren in Lucidchart, Bing of Iconfinder, klikt u op het vergrootglaspictogram in de rechterbovenhoek van de toolbox en selecteert u 'Shapes', 'Afbeeldingen' of 'Pictogrammen'. Voer een trefwoord in de zoekbalk in, klik op Go en blader door de resultaten. Zodra u een item vindt dat u wilt gebruiken, kunt u het rechtstreeks naar uw canvas slepen.

Afbeeldingen importeren U kunt een PDF-, PNG- of JPEG-afbeeldingsbestand naar Lucidchart importeren door het rechtstreeks naar uw canvas te slepen of kopiëren en plakken of door op het pictogram van de afbeelding bovenaan uw gereedschapsset te klikken en 'Afbeelding' te selecteren.

SVG's en Visio-stencils importeren
Als u de vorm of afbeelding die u zoekt niet kunt vinden, kunt u uw eigen vormen in Lucidchart meenemen door SVG's en Visio-stencilbestanden (.vss, .vssx en .vsx) te importeren naar aangepaste vormbibliotheken.

Opmerking: SVG- en Visio-stencilimport zijn premiumfuncties die worden aangeboden aan Professional-, Team- en Enterprise-accounts. Raadpleeg ons voor meer informatie over het upgraden van uw account prijspagina of voel je vrij om te doen Neem contact op met ons verkoopteam.

Ga als volgt te werk om een SVG- of Visio-stencilbestand te importeren:
  1. Open de vormmanager door op de knop "Vormen" in de linkerbovenhoek van het vormenvenster te klikken of door op "M" op uw toetsenbord te drukken.
  2. Selecteer "Toevoegen aan bestaande bibliotheek" of "Toevoegen aan nieuwe bibliotheek" om te bepalen waar uw geïmporteerde bestand zal worden opgeslagen. Als u "Toevoegen aan nieuwe bibliotheek" selecteert, moet u een naam voor de bibliotheek opgeven op de importpagina.
  3. Klik op 'Bestand kiezen' en selecteer het SVG- of Visio-stencilbestand dat u vanaf uw computer wilt uploaden.
  4. Klik op 'Uploaden' en wacht tot het bestand is geïmporteerd. Merk op dat bestanden groter dan 1 MB langer dan één minuut kunnen duren. Als u uw nieuwe bibliotheek wilt toevoegen aan het vormvenster van uw document, klikt u op het selectievakje naast de naam van de bibliotheek. Uw nieuwe vormbibliotheek is beschikbaar in het deelvenster Vormen. Als u de pictogrammenafbeelding en tekst in het deelvenster Vormen wilt weergeven, klikt u op de menuknop 'Beeld'> 'Paneel vormen'> en selecteert u 'Pictogrammen en tekst'.
Voeg een YouTube- of Vimeo-video in
Voer de volgende stappen uit om een YouTube- of Vimeo-video in uw diagram in te voegen:
  1. Open Beheer vormbibliotheek door in de toolbox op “+ Vormen” te klikken of door op de "M"-toets te drukken.
  2. Sleep de videovorm naar het doek. Wanneer u de vorm neerzet, verschijnt er een dialoogvenster dat u vraagt een URL van YouTube of Vimeo in te voeren.
  3. Voeg een link van YouTube of Vimeo toe om uw video in te sluiten.
U kunt op elk moment dubbelklikken op de vorm om de URL te wijzigen. U kunt in presentatiemodus of in een ingesloten diagram op de vorm klikken om de video in uw diagram af te spelen. Als u de videovorm in een PDF invoegt, wordt u naar de URL van YouTube of Vimeo geleid als u op de vorm klikt.
Sla aangepaste vormen op om deze opnieuw te gebruiken in andere documenten of om te delen met teamleden door ze toe te voegen aan aangepaste vormbibliotheken. Om een vorm aan een aangepaste vormbibliotheek toe te voegen, sleept u de vorm van het canvas naar de bibliotheek of volgt u deze stappen:
  1. Klik met de rechtermuisknop op de vorm en selecteer "Toevoegen aan aangepaste vormbibliotheek".
  2. Kies de doelvormbibliotheek in de lijst.
  3. Geef de vorm een naam en klik op 'Gereed'.
U kunt vormen en afbeeldingen delen met uw team door een aangepaste vormbibliotheek te maken en team delen in te schakelen. Hiertoe gaat u als volgt te werk:
  1. Open de vormmanager en ga naar de bibliotheek die u wilt delen door op de naam in de lijst "Mijn bibliotheken" te klikken.
  2. Zet de schakelaar "Delen" in de rechterbovenhoek van de viewer. De bibliotheek verschijnt in het gedeelte "Gedeeld met mij" van de Shape Managers van uw teamgenoten.