Werk met vormen

Nadat u een vorm aan uw document hebt toegevoegd door deze van uw gereedschapskist naar het canvas te slepen, kunt u het uiterlijk van de vorm eenvoudig aanpassen met de opmaaktools in de eigenschappenbalk (het paneel bovenaan de editor).

Als u uw aangepaste vorm wilt opslaan zodat u andere documenten kunt gebruiken en deze kunt delen met teamgenoten, kunt u dit eenvoudig doen voeg het toe aan een aangepaste vormbibliotheek!

Er zijn verschillende manieren om een vorm aan uw canvas toe te voegen.
  • Slepen een vorm van een van de vormbibliotheken in uw gereedschapskist en laten vallen het op het canvas.
  • Sleep een lijn van een vorm die al op je canvas staat en selecteer een nieuwe vorm in het menu voor automatische aanwijzingen.
  • Uploaden een vorm van uw apparaat.
Nadat u een vorm aan uw diagram hebt toegevoegd, kunt u het verplaatsen, het formaat wijzigen en het rechtstreeks op het canvas draaien.
  • Naar verhuizing een vorm, sleep hem gewoon met je cursor of selecteer hem en verplaats hem met je pijltjestoetsen. Houd "Shift" ingedrukt terwijl u uw pijltjestoetsen gebruikt om uw vorm in kleinere stappen te verplaatsen.
  • Naar verkleinen een vorm, selecteer deze en sleep een van de blauwe vierkanten langs de rand. Houd "shift" ingedrukt om de afmetingen van de vorm te behouden tijdens het wijzigen van het formaat.
  • Naar draaien een vorm, selecteer deze en sleep hem met de klok mee of tegen de klok in met behulp van de hendel in de linkerbovenhoek van de rand.
  1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Pak een hoek en versleep deze om de grootte van de vorm te wijzigen. U kunt de breedte en hoogte ook aanpassen in het Vormmetriekpaneel van de Eigenschappenbalk.

Vorm wijzigenVorm wijzigen in de eigenschappenbalk
  1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Pas de lijndikte aan in de eigenschappenbalk.

Randdikte

Volg deze stappen om de kleur van een vorm te wijzigen:

1. Selecteer een vorm door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het pictogram Vulkleur. fill color icon
  3. Selecteer de gewenste kleur door op het betreffende kleurstaal te klikken.

change color of a shape

U kunt ook op het kleurenwiel klikken om handmatig een kleur te kiezen door de waarden voor HSB en RGBA in uw kleurruimte te veranderen, of door de hexadecimale code van de gewenste kleur in te typen in het tekstvak naast het #-symbool.

color picker

Zie de instructies hieronder voor het bepalen van de RGB-waarden van een kleur die al gebruikt wordt in uw diagram.
  4. Selecteer de gewenste opaciteit door de blauwe punt horizontaal te verplaatsen over de OPACITEIT-balk of door in het vak rechts daarvan een percentage in te voeren.

U kunt de kleur van een object op uw tekenvel bepalen door op de toverstaf links van het kleurenwiel te klikken.

wand icon

Er verschijnt een vergrootglas met een raster op uw tekenvel. Als u het object aanwijst, worden de RGB-waarden van de betreffende kleur weergegeven in het vergrootglas.

see the color of an object

Om een vorm te vullen met een afbeelding:

1. Selecteer een vorm door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het pictogram Vulkleur fill color icon.
  3. Klik op "Meer."
  4. Klik op het pictogram Afbeelding Scherm_Shot_2018-09-17_at_10.21.12_AM.png.
  5. Selecteer het beeld dat u uw vorm wilt vullen met en importeren.

Om een schaduw aan een vorm toe te voegen, selecteer uw vorm, klik op het pictogram Vormoptiesshape_options_icon.png > shadow_button.png en schakel de knop boven SCHADUW van uit naar aan. U kunt vervolgens de afstand, vervaging, kleur en hoek van de schaduw aanpassen.

1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Klik op het vak Lijnkleur in de eigenschappenbalk om de kleurkiezer te openen.

Kleur kiezer

Een eenvoudige kleurovergang toepassen:

1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het vak Vulkleur.
  3. Klik op “Meer”.
  4. Selecteer de optie “Lineair” of “Radiaal” om het verloop van de bestaande kleur aan te passen.

Eenvoudige kleurovergang

Een geavanceerde kleurovergang toepassen:

• In de verloopbalk kunt u kleuren toevoegen en aanpassen. Klik op een willekeurige plek in de balk om meer kleuren toe te voegen en verschuif de markers om de intensiteit te wijzigen.

Geavanceerde kleurovergang
  • Wijzig de overgang met behulp van de schuifregelaars. Klik en sleep een regelaar naar links of rechts om de kleurlocatie aan te passen. Klik eenmaal op een regelaar om de kleur ervan aan te passen. Klik op een willekeurige plek onder de balk om een extra kleurstop toe te voegen. U kunt meerdere kleurstops toevoegen.
  • Ook de hoek en de plaatsing van de kleurovergang kunnen worden aangepast.

Radiale kleurovergang
  1. Klik met de rechtermuisknop op de vorm om de stijl van de vorm in het diagram te wijzigen.
  2. Selecteer "Vorm wijzigen" in het menu.
  3. Kies de nieuwe vorm die u wilt gebruiken uit de lijst met vormen.

Vorm wijzigen

Om de standaardstijl van de vormen die aan uw diagram zijn toegevoegd te wijzigen:

1. Klik op het doek om objecten te deselecteren.
  2. Kies een aangepaste stijlelement zoals Linekleur of vulkleur uit de Eigenschappenbalk.

Elke nieuwe vormen die aan het document worden toegevoegd, zal deze aangepaste stijl weergeven.

Als u dezelfde stijl van de ene vorm wilt toepassen op de andere, klikt u met de rechtermuisknop op de vorm met de stijl die u wilt kopiëren en selecteert u 'Stijl kopiëren'. Selecteer vervolgens de vorm waarop u de stijl wilt toepassen, klik met de rechtermuisknop en selecteer 'Plakstijl'.

• Selecteer de vorm door erop te klikken.
  • Klik met de rechtermuisknop op de vorm en selecteer "Vergrendelen" of klik op het vergrendelsymbool in de eigenschappenbalk.

Vorm vergrendelen