Het uiterlijk van een vorm past u heel eenvoudig aan door de grootte en kleur van de vorm en de kleur of dikte van de rand te wijzigen. Deze tutorial legt ook uit hoe u uw vormen op het doek kunt vergrendelen.

1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Pak een hoek en versleep deze om de grootte van de vorm te wijzigen. U kunt de breedte en hoogte ook aanpassen in het Vormmetriekpaneel van de Eigenschappenbalk.

Vorm wijzigenVorm wijzigen in de eigenschappenbalk
  1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Pas de lijndikte aan in de eigenschappenbalk.

Randdikte

Volg deze stappen om de kleur van een vorm te wijzigen:

1. Selecteer een vorm door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het pictogram Vulkleur.

3. Selecteer de gewenste kleur door op het betreffende kleurstaal te klikken.

U kunt ook op het kleurenwiel klikken om handmatig een kleur te kiezen door de waarden voor HSB en RGBA in uw kleurruimte te veranderen, of door de hexadecimale code van de gewenste kleur in te typen in het tekstvak naast het #-symbool.

Zie de instructies hieronder voor het bepalen van de RGB-waarden van een kleur die al gebruikt wordt in uw diagram.
  4. Selecteer de gewenste opaciteit door de blauwe punt horizontaal te verplaatsen over de OPACITEIT-balk of door in het vak rechts daarvan een percentage in te voeren.

U kunt de kleur van een object op uw tekenvel bepalen door op de toverstaf links van het kleurenwiel te klikken.

Er verschijnt een vergrootglas met een raster op uw tekenvel. Als u het object aanwijst, worden de RGB-waarden van de betreffende kleur weergegeven in het vergrootglas.

1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Klik op het vak Lijnkleur in de eigenschappenbalk om de kleurkiezer te openen.

Kleur kiezer

Een eenvoudige kleurovergang toepassen:

1. Selecteer de vorm door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het vak Vulkleur.
  3. Klik op “Meer”.
  4. Selecteer de optie “Lineair” of “Radiaal” om het verloop van de bestaande kleur aan te passen.

Eenvoudige kleurovergang

Een geavanceerde kleurovergang toepassen:

• In de verloopbalk kunt u kleuren toevoegen en aanpassen. Klik op een willekeurige plek in de balk om meer kleuren toe te voegen en verschuif de markers om de intensiteit te wijzigen.

Geavanceerde kleurovergang
  • Wijzig de overgang met behulp van de schuifregelaars. Klik en sleep een regelaar naar links of rechts om de kleurlocatie aan te passen. Klik eenmaal op een regelaar om de kleur ervan aan te passen. Klik op een willekeurige plek onder de balk om een extra kleurstop toe te voegen. U kunt meerdere kleurstops toevoegen.
  • Ook de hoek en de plaatsing van de kleurovergang kunnen worden aangepast.

Radiale kleurovergang
  1. Klik met de rechtermuisknop op de vorm om de stijl van de vorm in het diagram te wijzigen.
  2. Selecteer "Vorm wijzigen" in het menu.
  3. Kies de nieuwe vorm die u wilt gebruiken uit de lijst met vormen.

Vorm wijzigen

Om de standaardstijl van de vormen die aan uw diagram zijn toegevoegd te wijzigen:

1. Klik op het doek om objecten te deselecteren.
  2. Kies een stijl uit de eigenschappenbalk.

Elke nieuwe vorm die aan het document wordt toegevoegd, zal in deze gekozen stijl worden weergegeven.

• Selecteer de vorm door erop te klikken.
  • Klik met de rechtermuisknop op de vorm en selecteer "Vergrendelen" of klik op het vergrendelsymbool in de eigenschappenbalk.

Vorm vergrendelen