Snelstartgids

Lucidchart is een online diagrambouwer waarmee u processen, modellen en andere schema's kunt visualiseren. Dit artikel legt uit hoe u diagrammen kunt maken en aanpassen. Raadpleeg ons Kenniscentrum en de Community voor meer gedetailleerde artikelen over specifieke onderwerpen.

Uw document aanmaken

Klik op de vervolgkeuzepijl naast de knop "+ Document" en selecteer een sjabloon om een nieuw diagram te maken (Als u de pijl niet ziet, klik dan op "+ Document"). Lucidchart biedt tientallen sjablonen in verschillende categorieën aan om aan te sluiten bij uw behoeften.

Als u niet het sjabloon vindt dat u zoekt, opent u een leeg document.

Aan de linkerkant van het scherm vindt u de toolbox met al uw vormbibliotheken. De standaard vormbibliotheek, met een transparant tekstvak, een tekstblok, notitie, hotspot en lijn-tool blijft aan de toolbox geprikt.

Standaardvormen

Klik op de knop “Vormen” bovenaan de toolbox of op de knop “+ Vormen” onderaan de toolbox om toegang te krijgen tot meer vormbibliotheken.

Vormen

Voor meer informatie over het toevoegen en aanpassen van vormen kunt u het artikel lezen over Vormstijlen.

Opmerking: gratis en basisaccounts hebben geen toegang tot een aantal geavanceerde vormbibliotheken. Ga voor meer informatie naar onze tarievenpagina of neem contact op met ons verkoopteam.

Om een object te tekenen: selecteer een vorm uit de vorm-toolbox in het linkerpaneel en sleep deze naar de pagina.

Om twee vormen met elkaar te verbinden, klikt u op het rode zwevende verbindingspunt buiten de vormen en sleept u de lijn naar een punt op de andere vorm.

Met Lucidchart kunt u uw diagram koppelen aan spreadsheetgegevens in CSV-bestanden, Google Sheets en Excel-werkmappen. Nadat u een nieuw Lucidchart-document hebt aangemaakt, kunt u uw gegevens daaraan koppelen en een diagram maken door een rij of cel met gegevens naar uw tekenvel te slepen en een gekoppelde vorm aan te maken.

Voor informatie over het koppelen van uw gegevens aan Lucidchart, het aanmaken van gekoppelde vormen en het beheren van uw gekoppelde gegevens raadpleegt u ons artikel Gegevens koppelen.

Als u een afbeelding wilt invoegen, selecteert u het tabblad Invoegen bovenaan uw scherm. Selecteer “Afbeelding” in het dropdownmenu en selecteer de afbeelding die u wilt invoegen in uw document.

Afbeeldingen beheren

Een van de handigste functies van Lucidchart is de mogelijkheid om in real time met uw teamleden samen te werken. Klik op de knop "Delen" rechtsboven in het scherm om uw document te delen.

Vereenvoudigd dialoogvenster voor delen

Hier kunt u een deelbare link krijgen of nieuwe bijdragers uitnodigen om mee aan uw document te werken. Ook kunt u dan de mogelijkheden om het document te bewerken en te delen beperken.

Klik op "Geavanceerd" voor andere opties om te delen. Bekijk voor meer informatie over het delen van uw document het artikel Samenwerken en delen in het Hulpcentrum.

Uw document aanpassen

Vanuit het venster Instellingen (aan de rechterzijde van de teksteditor) kunt u de paginarichting, grootte en kleur aanpassen. U kunt ook de rasterlijnen, hulplijnen en linialen aanpassen en lijnsprongen afwisselen.

Pagina-instellingen

Om een lijn op te maken: selecteer de lijn en kies een opmaakoptie uit het lijnstijlmenu in de eigenschappenbalk bovenin. U kunt het lijntype, de lijnstijl en pijlstijl aanpassen. U kunt de eigenschappenbalk boven aan de pagina ook gebruiken om de vulling, randeigenschappen en het lettertype van een vorm te wijzigen.

Pijl

De Thema-functie is handig voor een consequente styling van uw diagram. U hoeft dan niet iedere keer opnieuw handmatig dezelfde look toe te passen op elk afzonderlijk object. Elk thema past een smaakvolle mix van kleuren, lijnen, contouren en tekststijlen toe op een geselecteerd diagram.

Om uw eigen thema te maken en toe te passen:

1. Bepaal de opmaak van een object of lijn met kleuren, overgangen, randen, stijlen, tekst, enz.
  2. Open het menu Thema uit het grafische paneel.
  3. Selecteert u de vorm die u als standaardvorm wilt instellen.

Thema's
  4. Klik op "Standaard instellen". U ziet uw nieuwe standaardthema in het linkervenster.
  5. Klikt u in het grafische venster op “Alle toepassen” om het thema op bestaande objecten toe te passen.

Thema's