Tafels

Met tabellen kunt u gegevens ordenen en visueel weergeven. Plak inhoud rechtstreeks in cellen en maak deze precies zo op als u wilt.

Tabellen zijn zo belangrijk dat ze van ons een eigen vormbibliotheek hebben gekregen!

Een tabel toevoegen:

1. Open Beheer vormbibliotheek door in de toolbox op “+ Vormen” te klikken of door op de "M"-toets te drukken.
  2. Schakel de vormbibliotheek Tabellen in.
  3. Sleep een tabel naar het doek.

Tabelvormen

Inhoud handmatig toevoegen:

1. Dubbelklik op een willekeurige cel.
  2. Druk op Tab om naar de volgende cel rechts te gaan.

Vanuit een spreadsheet kopiëren en plakken:

1. Selecteer de gewenste gegevens in een bestaand spreadsheet en kopieer deze.
  2. Selecteer een cel van uw Lucidchart-tabel. Hier komt de linkerbovencel van uw gekopieerde gegevens.
  3. Druk op CTRL+V (of Command+V bij Mac) om te plakken. Met de rechtermuisknop klikken en dan Plakken kiezen, werkt niet.

Door tabs gescheiden inhoud (zoals een spreadsheet) wordt geplakt met behoud van de celstructuur. Als u een celselectie van 10x10 kopieert en deze in een Lucidchart-tabel van 3x3 plakt, zal de grootte van de tabel automatisch worden aangepast.

Tabellen bieden toetsenbord- en muisbediening op maat om het toevoegen en bewerken van gegevens in een tabel gemakkelijker te maken.

Menu Tabellen

Klik met de rechtermuisknop op Tabellen

Cel selecteren: Selecteer de tabel en klik dan op een afzonderlijke cel. Een stippellijnrand om de cel geeft aan dat deze geselecteerd is.

Cel Voornaam

Rij/kolom selecteren: Zweef met uw muis over de linkerkant van de tabel om een volledige rij te selecteren of zweef over de bovenkant van de tabel om een volledige kolom te selecteren.

Rij of kolom selecteren

Meerdere cellen selecteren: Houd Shift ingedrukt en klik op de eerste en de laatste cel in een reeks om meerdere cellen tegelijk te selecteren. Houd Ctrl (Command) ingedrukt om meerdere cellen te selecteren die niet naast elkaar staan.

De inhoud van een cel verwijderen: Als er cellen geselecteerd zijn, kunt u gewoon op de Backspace- en Delete-toetsen drukken om alle inhoud te verwijderen. U kunt ook met de rechtermuisknop op een cel klikken en er vervolgens voor kiezen een gehele rij of kolom te wissen.

Let op: Alle tekststijlen die op deze cellen zijn toegepast, worden op deze manier ook verwijderd.

Een rij/kolom toevoegen/verwijderen: U kunt het aantal rijen of kolommen wijzigen door een cel te selecteren en de knoppen in het contextpaneel te gebruiken om rijen of kolommen in te voegen of te verwijderen. U kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en een van de opties uit het pop-upmenu kiezen.

Let op: Door het aantal te tellen rijen te verhogen, wordt er een nieuwe rij aan de tabel toegevoegd en wordt de hoogte ervan gewijzigd. Door het aantal te tellen kolommen te verhogen, wordt er een nieuwe kolom aan de tabel toegevoegd, maar blijft de breedte van de tabel gelijk. Als u de knoppen van het menu Geavanceerde vorm gebruikt om een nieuwe kolom in te voegen, wordt de breedte van de tabel gewijzigd.

Menu Tabellen

De breedte/hoogte van een rij/kolom wijzigen: Zweef met uw muis over de rand van een kolom of rij totdat de cursor een dubbele pijl wordt. Klik en versleep de rand. Wijzig de grootte van de tabel door op een van de hoeken van de tabel te klikken en deze te verslepen.

Hoogte van rij/kolom wijzigen

Let op: Als u de rijhoogte aanpast, wordt de tabel ook groter. Als u de kolomgrootte aanpast, blijft de tabel even groot. Dit betekent echter wel dat andere kolommen smaller kunnen worden.

U kunt het aantal rijen of kolommen wijzigen door een cel te selecteren en het menu Geavanceerde vormen te gebruiken om naar eigen wens in te voegen of te verwijderen. U kunt ook met de rechtermuisknop op de tabel klikken en een van de opties uit het pop-upmenu kiezen.

Let op: Door het aantal te tellen rijen te verhogen, wordt er een nieuwe rij aan de tabel toegevoegd en wordt de hoogte ervan gewijzigd. Door het aantal te tellen kolommen te verhogen, wordt er een nieuwe kolom aan de tabel toegevoegd, maar blijft de breedte van de tabel gelijk. Als u de knoppen van het menu Geavanceerde vorm gebruikt om een nieuwe kolom in te voegen, wordt de breedte van de tabel gewijzigd.

Menu Tabellen

Selecteer de cellen die u wilt samenvoegen en klik dan in het menu Geavanceerde vorm op "Samenvoegen". Als u een cel wilt splitsen, selecteert u de cel en klikt u op "Splitsen".

Samenvoegen en splitsen

Samenvoegen en splitsen

Samenvoegen en splitsen

Lucidchart biedt veel manieren om uw tabellen vorm te geven.

Tekst: Selecteer een of meerdere cellen om het lettertype te wijzigen en tekst vet of cursief te maken of te onderstrepen.

Strepen: Zoek in het menu Geavanceerde vorm de optie "Strepen" en selecteer rijen of kolommen. Pas de kleuren van uw strepen aan uw voorkeuren aan.

Strepen

Randen: Klik in het menu Geavanceerde vorm op "Randen" en selecteer de optie die het beste bij uw gegevens aansluit.

Uitlijning kolommen

Kleur: Selecteer een cel (of meerdere cellen) en gebruik daarna de Eigenschappenbalk om de vulkleur en lijnkleur van uw tabel te wijzigen.

Celkleuren tabel