Mindmappen

De unieke mindmappingfunctie van Lucidchart is beschikbaar voor Basis-, Pro-, Team- en Ondernemingsaccounts. Zie voor meer informatie onze tarievenpagina of neem contact op met ons verkoopteam. Maak een mindmap om vanuit één idee een web van gedachten, innovaties en conclusies te creëren. Dit allemaal zonder een muis te gebruiken.

Mindmapvoorbeeld in Lucidchart

1. Open Afbeeldingen beheren (klik in de toolbox op “+ Vormen” of druk op de "M"-toets).
  2. Schakel de Bibliotheek voor mindmapping in en druk op “Opslaan”.
  3. Selecteer in de werkbalk links een mindmapvorm en sleep deze naar het doek.
  4. De tekst wordt meteen gemarkeerd, zodat u deze kunt aanpassen. Druk op Enter als u klaar bent.

Gebruik sneltoetsen om uw mindmap te maken! Dat hebt u vast snel onder de knie.

• Tab: Onderliggend idee aanmaken
  • Enter: Nevengeschikt idee aanmaken
  • F2: Tekst bewerken
  • Shift+Enter: Regeleinde  (creëert een nieuwe tekstregel in uw vorm)
  • Pijltoetsen: Hiermee kunt u door het schema bewegen
  • Z: Samenvouwen of uitbreiden van onderliggende ideeën
  1. Klik en versleep een bepaalde aftakking van de structuur om dit gedeelte te verplaatsen.

Klik op bovenliggend idee
  2. Vouw onderliggende aftakkingen van een knooppunt samen door de bovenliggende knoop te selecteren en op "Z" te drukken of op het "-" symbool in rechterbenedenhoek van de knoop te klikken.

Mindmap samenvouwen
  3. Selecteer "Automatische layout" in het paneel Vormopties om alle aftakkingen terug naar het midden te reorganiseren.
  4. Pas de kleur van elk niveau aan met het paneel Vormopties.

Kleur aanpassen
  5. Gebruik de modus volledig scherm om op een zo groot mogelijk oppervlak te werken.

Probeer de modus Volledig scherm in Lucidchart

Als u een bestaand overzicht hebt, kunt u het gemakkelijk omzetten naar een Lucidchart-mindmap! Doe dit met behulp van een van de volgende twee methoden: selecteer een txt-bestand of kopieer en plak een tekstoverzicht.

1. Om een .txt -bestand te importeren:
  • Kies Opslaan als... in Microsoft Word en wijzig het bestandsformaat van uw bestand in .txt
  • In Google Docs selecteert u Bestand > Downloaden als > Tekst zonder opmaak (.txt).
  • In uw toolbox van Lucidchart selecteert u “Importeren”, vanuit de vormbibliotheek voor mindmapping.
  • Kies uw txt-bestand en klik daarna op “Mindmap importeren”.

Voorbeeld .txt-bestand

.txt-bestand uit Microsoft Word

.txt-bestand in Word downloaden

.txt-bestand uit Google Docs

Download een .txt-bestand uit Docs

Als u tekstoverzichten wilt kopiëren en plakken:

1. In uw toolbox van Lucidchart selecteert u “Importeren”, vanuit de vormbibliotheek voor mindmapping.
  2. Kopieer en plak uw overzicht in het tekstveld.
  3. Klik op "Mindmap importeren".

Een overzicht opmaken

Lucidchart herkent overzichten met inspringingen door tabs of spaties. We raden aan om per overzicht voor één inspringingsstijl te kiezen. Zie "Opmaken" voor meer informatie.

Lucidchart zet elke mindmap snel om in een overzicht met platte tekst of HTML-tekst. Volg onderstaande instructies om uw mindmaptekst te exporteren:

1. In de vormbibliotheek voor mindmapping selecteert u "Exporteren".
  2. Kopieer en plak naar wens uw HTML-code of platte tekst.
  3. Kopieer en plak uw overzicht in het tekstvak.

Een overzicht opmaken

Lucidchart herkent overzichten met inspringingen door tabs of spaties. We raden aan om per overzicht voor één inspringingsstijl te kiezen. Zie "Opmaken" voor meer informatie.

Problemen bij het importeren

• Lijsten met opsommingstekens of genummerde lijsten: Lucidchart ondersteunt geen overzichten waarin opsommingen met bullets of cijfers staan. Uw overzicht moet gebruikmaken van inspringing met tabs of enkele spaties.
  • Kopiëren uit Google Docs: Het eigenaardige van Google Docs is dat u, tijdens het werken aan uw overzicht, aan elke regel tabscheidingstekens toe moet voegen. Als u een lijst maakt en dan achteraf met de Tab-knop tekstregels laat inspringen, registreert Lucidchart die tekstregels nog steeds met de vorige inspringing. Als u een inspringing wilt toevoegen nadat u een lijst hebt gemaakt, gebruikt u de spatiebalk.

Problemen bij het exporteren

• Meerdere bovenliggende ideeën: Eén idee kan verbonden zijn met meerdere bovenliggende ideeën. Als het bestand geëxporteerd wordt naar een tekstoverzicht, kan Lucidchart het idee aan slechts één van de bovenliggende ideeën vastmaken.
  • Meerdere mindmaps: Als er meerdere mindmaps op één pagina staan, genereert Lucidchart een apart overzicht voor iedere mindmap en verschijnen deze bij het exporteren allemaal in het tekstvak.
  • Niet-mindmapvormen: Het is mogelijk om lijnen uit mindmapvormen te trekken en deze met niet-mindmapvormen te verbinden. Niet-mindmapvormen worden echter niet in het tekstoverzicht weergegeven.
  • Tab : Onderliggend idee aanmaken
  • Enter : Nevengeschikt idee aanmaken
  • F2 : Tekst bewerken
  • Shift+Enter : Regeleinde
  • Pijltoetsen : Door mindmap navigeren
  • Z : Onderliggende ideeën samenvouwen of uitvouwen

Lucidchart herkent overzichten met inspringingen door tabs of spaties. We raden aan om per overzicht voor één inspringingsstijl te kiezen. Hieronder staan voorbeelden van beide stijlen die u kunt kopiëren (Ctrl of Command + C) en plakken (Ctrl of Command + V) als test.

Mindmap-overzicht met inspringing door tab

Begin

Bovenliggend 1

Onderliggend 1a

Onderliggend 1b

Bovenliggend 2

Onderliggend 2a

Onderliggend 2b

Ingesprongen regel mindmapoverzicht

Begin

Bovenliggend1

Onderliggend 1a

Onderliggend 1b

Bovenliggend 2

Onderliggend 2a

Onderliggend 2b