Lagens, links en hotspots

Maak uw diagram interactiever met links, lagen en hotspots.

Op dit moment hebben de gratis en basisaccounts geen toegang tot hotspots en lagen. Ze kunnen echter wel eenvoudige links aan tekst en objecten toevoegen. Zie onze tarievenpagina of neem contact op met ons verkoopteam om toegang te krijgen tot hotspots en lagen.

Lagen scheiden elementen in een diagram, zodat u deze elementen kunt weergeven, verbergen of vergrendelen. Met lagen kunt u complexiteit en interactiviteit aan diagrammen toevoegen, of u nu moet laten zien hoe uw toepassing werkt of aan uw leidinggevende wilt bewijzen dat uw aanbevelingen een werkproces kunnen vereenvoudigen.

Volg deze stappen om een laag toe te voegen:

1. Klik in het Dock aan de rechterkant van de editor op "Lagen".
  2. Kies "+Laag".
  3. Typ een titel voor de laag. Als u de titel wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de huidige titel of klikt u op het pensymbool en selecteert u "Naam wijzigen".

Om bestaande vormen aan een laag toe te voegen, klikt u rechts op een vorm en kiest u "Naar laag verplaatsen". Om nieuwe vormen toe te voegen, dubbelklikt u op een laag en versleept u vormen van uw vormbibliotheek naar het doek.

Dubbelklik in het venster Lagen op een laag om ze te bewerken. De titel van de laag wordt gemarkeerd en u ziet ook een kruimelpad boven in de editor die aangeeft in welke laag u zich bevindt.

Als u op een laag klikt die u momenteel niet aan het bewerken bent, ziet u een rechthoek rond alle objecten in die laag (zie onderstaande afbeelding), en kunt u de objecten in de laag alleen als geheel verplaatsen. Als u op die laag dubbelklikt, schakelt u de bewerkingsmogelijkheden in.

Venster Lagen

Om een laag te verbergen of te tonen, klikt u op het oogsymbool naast de gewenste laag. Denk eraan dat als u de sneltoets voor voorbeeldweergave gebruikt (Crtl+Shift of Commando+Shift) en op een hotspot klikt, het oog tijdelijk niet gesynchroniseerd wordt.

Lagen verbergen en weergeven gif

Bent u het beu dat bijdragers uw diagram bewerken terwijl dat niet de bedoeling is? Dat snappen we. Als u een laag vergrendelt, worden alle objecten in die laag bevroren zodat gebruikers de laag niet meer kunnen bewerken.

Klik op het slotsymbool naast de gewenste laag in het venster Lagen. Om individuele objecten in een laag te vergrendelen, klikt u op de objecten die u wilt vergrendelen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u "Vergrendelen."

Als u een laag kopieert, verschijnt de kopie op dezelfde plek als de originele laag. Klik met de rechtermuisknop of klik op het pensymbool en kies "Kopiëren" om een laag te kopiëren.

Klik en versleep de titels van de lagen in het menu Lagen om de lagen te herschikken.

U kunt objecten uit het document selecteren en ze naar een specifieke laag van uw keuze verplaatsen. Om objecten te verplaatsen klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u "Naar laag verplaatsen". Kies dan de bestemmingslaag.

Om objecten naar de gewenste laag te kopiëren, selecteert u ze op de pagina of de laag die u momenteel aan het bewerken bent. Klik met de rechtermuisknop, selecteer "Naar laag kopiëren" en kies de bestemmingslaag.

Met deze functie stelt u de standaardweergave in voor gebruikers die toegang hebben tot een gepubliceerde webversie van het diagram.

Klik op elke laag op het oogsymbool totdat de pagina er zo uitziet als u ze wilt publiceren. Klik op het pictogram Zichtbaarheid synchroniseren. Als het symbool grijs is, is de synchronisatie voltooid. Wanneer u uw diagram bijwerkt, wordt ook de webpagina bijgewerkt.

Links kunnen een koppeling maken naar een andere pagina in het document, een externe pagina of een e-mailprogramma. Volg deze stappen om een eenvoudige link te maken:

1. Markeer de tekst of selecteer het object dat u wilt veranderen in een link.
  2. Klik op het linkpictogram in de optiebalk.Schakelicoontje
  3. Er verschijnt een venster met de optie om een koppeling te selecteren. Kies "Link naar pagina", "Externe link" of "Link naar e-mail". Volg de instructies en voeg de URL of het e-mailadres toe waar u naar wilt koppelen.
  4. Klik op "Klaar".

Als u over een gekoppeld object of gekoppelde tekst beweegt, verschijnt er een tip met de suggestie om Shift+Crtl ingedrukt te houden (Shift+Commando bij Mac). Als u dit doet, ziet u dat gekoppelde objecten groen oplichten. Klik op het object om de actie uit te voeren.

Als een link aan een object gekoppeld is, kunt u met de rechtermuisknop op het object klikken om de link te wijzigen. U kunt ook nogmaals op het linksymbool klikken om het te bewerken.

Een hotspot is een specifiek deel van het doek dat een actie uitvoert als het in presentatiemodus of in een gepubliceerd diagram geselecteerd wordt. In geavanceerde diagrammen, zoals mockups en wireframes, worden hotspots gebruikt om interactie te creëren; op een knop klikken, bijvoorbeeld, kan bepaalde lagen verbergen of weergeven.

Hotspots bieden drie eenvoudige linkacties (dezelfde als de links in de eigenschappenbalk) en drie premiumacties die met lagen werken.

Volg deze eenvoudige stappen om een hotspot te maken en er een actie aan toe te wijzen:

1. Sleep de groene hotspotvorm uit de standaard vormbibliotheek naar het geselecteerde object OF klik met de rechtermuisknop op een object en selecteer “Hotspot toevoegen”.

Een hotspot toevoegen
  2. Klik op het vervolgkeuzemenu.
  3. Selecteer een van de zes opdrachten. Kies wat u wilt dat de hotspot doet. Wilt u dat die de hele tijd een laag toont? Een laag verbergt zoals een UIT-knop? Een laag omschakelt zoals een schakelaar?

Menu Hotspot
  4. Als u een linkoptie hebt gekozen, voer dan de vereiste informatie in en klik op "Klaar". Als u een actie hebt gekozen die met lagen werkt, moet u een laag selecteren waarop de hotspot zal werken.
  5. Als u nog geen laag heeft aangemaakt...
    • Typ een titel voor de laag in het veld “Nieuwe laag aanmaken”.
    • Klik op het [+]-teken om de laag aan te maken.
    • Selecteer de laag uit de lijst en klik op “Klaar”.

Opmerking: U kunt meerdere lagen selecteren voor een enkele actie door de Ctrl-toets (Command voor Mac) ingedrukt te houden. Om een actie te wijzigen, dubbelklikt u gewoon op de hotspot. Het actievenster wordt dan geopend.