Maak meerlagige diagrammen

De paginaweergaven en tegelopties van Lucidchart creëren een flexibele werkruimte die geschikt is voor verschillende stijlen en behoeften. Lagen bieden gebruikers een extra manier om de inhoud van hun documenten op te bouwen en te ordenen.

Lees verder om te leren hoe u lagen kunt gebruiken om uw Lucidchart-creaties te optimaliseren.

Lucidchart-lagen zijn transparante werkruimten waarop u diagrammen kunt maken. Ze lijken erg op de transparante vellen die aan een diaprojector zijn toegevoegd, omdat ...
  • U kunt meerdere lagen toevoegen, net zoals u meerdere vellen bovenop de projectiebasis kunt stapelen.
  • De pagina van uw Lucidchart-document is als het podium of de basis van een projector. Alle inhoud die er direct aan wordt toegevoegd, is altijd zichtbaar.
  • U kunt eenvoudig de zichtbaarheid van uw lagen omschakelen, net zoals u transparante vellen vanaf de basis kunt toevoegen / verwijderen.

U kunt lagen van uw pagina maken en beheren in paneel Lagen , waartoe u toegang hebt door op het pictogram Lagen in het dock te klikken.

De lagen van uw document verschijnen als gestapelde tegels , waarvan de volgorde overeenkomt met hoe de inhoud op het canvas wordt gestapeld. Onder de laagtegels zal een tegel zijn die de pagina (basis) laag .

Opmerking: Lagen worden niet overgedragen van de ene paginaweergave naar de andere. Wanneer u schakelt tussen paginaweergaven van uw document, verandert de inhoud van uw lagenpaneel.

Als u een laag wilt maken, klikt u op + Laag boven aan het deelvenster Lagen. U wordt gevraagd om de laag een andere naam te geven en u gaat automatisch naar de bewerkingsmodus , wat betekent dat alle objecten die u toevoegt aan het canvas op die laag worden geplaatst.

Wanneer u in de bewerkingsmodus van een laag bent, wordt de tegel blauw en verschijnt er een rechthoek rond de inhoud op het canvas. De inhoud van alle andere lagen in uw document wordt grijs weergegeven.

U kunt de bewerkingsmodus van een andere laag openen door op de tegel in het lagenpaneel te klikken of door op een object in die laag te dubbelklikken. Om de bewerkingsmodus van een laag te verlaten en terug te keren naar de paginalaag, klikt u op de tegel voor de paginalaag onder in het deelvenster Lagen of dubbelklikt u ergens op het canvas dat geen object in een laag is.
Wanneer u zich in de bewerkingsmodus van een laag bevindt, kunt u de objecten in die laag bewerken zoals u zou doen als ze direct op de pagina stonden - klik er gewoon op en wijzig hun indeling, stijl, tekst of andere elementen.

U kunt ook in één keer alle objecten in een laag wijzigen. Ga hiervoor naar de pagina / basislaag van uw document en klik vervolgens eenmaal op een object in een laag. Rond de inhoud van die laag verschijnt een rechthoek en de rand van de tegel wordt blauw. U kunt vervolgens de inhoud van de laag holistisch verplaatsen en wijzigen, alsof het een gegroepeerde vorm is.

Opmerking: het is alleen mogelijk om de inhoud van één laag tegelijk te bewerken.

Als u objecten van de ene naar de andere laag wilt verplaatsen of kopiëren, klikt u met de rechtermuisknop op het object of de objecten, navigeert u naar "naar laag verplaatsen" of "naar laag kopiëren" en selecteert u de laag waaraan u de objecten wilt toevoegen naar.
Met de knoppen links van de naam van een laag kunt u de zichtbaarheid en bewerkbaarheid van de laag bepalen.

Standaard wordt elke nieuwe laag die u maakt ontgrendeld en zichtbaar en deze pictogrammen zijn grijs. Wanneer u op eye_icon.png klikt om een laag te verbergen of op lock_icon.png om een laag te vergrendelen, wordt het bijbehorende pictogram blauw. Houd er rekening mee dat u de transparantie van een laag niet kunt aanpassen; het is zichtbaar of verborgen.

Opmerking: u kunt een vergrendelde laag niet bewerken. Als u in de bewerkingsmodus van een laag bent en op lock_icon.png klikt, wordt u automatisch naar de paginalaag geduwd, die niet kan worden vergrendeld.

Zichtbaarheid synchroniseren
Let op de woorden 'zichtbaarheid synchroniseren' rechtsboven in het deelvenster Lagen.

Als u de zichtbaarheid van een laag wijzigt, worden deze woorden blauw, wat aangeeft dat de zichtbaarheidsinstellingen van uw lagen niet zijn gepusht naar gepubliceerde of toekomstige gedrukte / gedownloade versies van uw document. Klik op sync_visibility_blue.png om uw zichtbaarheidsinstellingen op alle documentversies toe te passen. De knop wordt grijs wanneer de instellingen worden gesynchroniseerd.
Om een laag te hernoemen, dupliceren of verwijderen, beweegt u over de tegel van een laag en klikt u op pen_icon.png bij de bijbehorende actie. .

Als u een laag verwijdert, wordt alle inhoud van die laag uit uw document verwijderd en als u een laag dupliceert, wordt alle inhoud naar de nieuwe laag gekopieerd.

Lagen opnieuw ordenen
De volgorde van de gestapelde tegels in het lagenpaneel komt overeen met hoe de inhoud op het canvas wordt gestapeld. De inhoud van de paginalaag bevindt zich altijd aan de basis van uw document, maar u kunt de volgorde van de inhoud van de andere lagen eenvoudig herschikken door de bijbehorende tegels naar nieuwe posities in de stapel te slepen en neer te zetten.

Let op de optie 'Lagen opnemen' in het dialoogvenster waarin u een pdf-bestand kunt downloaden.

Als u deze optie selecteert, wordt uw document opgesplitst in verschillende pagina's die elk overeenkomen met een andere laag. De eerste pagina van het pdf-bestand bevat alle inhoud die op de paginalaag van het document staat. Deze inhoud is ook zichtbaar op elke volgende lagenpagina.

NB: Uw zichtbaarheidsinstellingen zijn niet van invloed op een pdf-bestand met lagen. Als u er voor kiest om geen lagen op te nemen, zal Lucidchart een pdf-bestand maken dat is gebaseerd op de laatst gesynchroniseerde zichtbaarheidsinstellingen.
Voeg interactiviteit toe aan uw documenten door lagen te gebruiken in combinatie met hotspots. Volg deze stappen om een actie (zoals lagen schakelen, lagen weergeven of lagen verbergen) aan een object toe te voegen via een hotspot:
  1. Voeg een hotspot toe aan een object door het uit de vormbibliotheek te slepen of door "actie toevoegen" te selecteren in het rechtsklikmenu.

2. Klik in de rechterbovenhoek van de hotspot op gear_icon.png om het pop-upvenster met acties te openen.
  3. Klik op choose_an_action.png en selecteer een van de volgende acties:

• Lagen in-/uitschakelen (laaginhoud weergeven/verbergen, zoals bij een lichtschakelaar)
    • Lagen weergeven (laaginhoud zichtbaar maken)
    • Verberg lagen (maak laaginhoud onzichtbaar)
  4. Selecteer de laag (lagen) waarop u uw hotspotactie wilt toepassen.

5. Klik op done_button.png. Uw laag is nu gekoppeld!
Nadat u een object aan een laag hebt gekoppeld, kunt u de bijbehorende actie voor de hotspot (weergeven, verbergen of in-/uitschakelen) in de editor uitvoeren door op command + shift te drukken en op het object te klikken. Als u in de presentatiemodus of in de viewer voor het gepubliceerde document bent, kunt u de actie activeren door gewoon op het gekoppelde object te klikken. Zie het artikel Een presentatie maken voor meer informatie over de presentatiemodus.

Met lagen kunt u complexe diagrammen maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoe alle informatie in één document past. Met lagen kunt u delen van uw diagram verbergen of weergeven om het ontwerp van uw document te beheren en ervoor te zorgen dat uw publiek nooit wordt overspoeld met informatie.

Om aan te tonen hoe lagen u kunnen helpen een complex diagram op te splitsen in meer verteerbare delen, zal dit gedeelte doornemen hoe een Lucidchart-evangelist, Paul Bryne, lagen gebruikt om ingewikkelde, maar opneembare documenten voor zijn klanten te maken.

Paul Byrne is de oprichter van PropelFwd, een klein maar groeiend bedrijf dat samenwerkt met klanten in de publieke en private sector om hun processen efficiënter en effectiever te maken. Paul werkte voorheen als politieagent voor Jersey, een klein Brits eiland voor de kust van Frankrijk, en werd door de States of Jersey Police gecontracteerd om het strafrechtsysteem van Jersey in kaart te brengen om eventuele inefficiënties aan het licht te brengen.

Zoals u kunt zien in het hierboven weergegeven document, heeft Paul deze taak niet licht opgevat. Paul combineerde klassieke Lucidchart-diagramfuncties zoals tekst en regels met pictogrammen , aangepaste afbeeldingen en vormstijlen om deze professionele visualisatie van het strafrechtsysteem van Jersey te creëren. Wat je echter niet ziet in deze afbeelding, zijn de 32 lagen die Paul aan het diagram heeft toegevoegd om het interactief te maken.

In plaats van meer tekst toe te voegen aan een al tekstzwaar document om uit te leggen welke IT-systemen worden gebruikt door elk deel van het strafrechtsysteem, heeft Paul lijnen toegevoegd aan de " IT Map " balk hierboven weergegeven om elke IT te verbinden systeemvorm aan zijn gebruikers. Paul plaatste deze unieke lijnverbindingen vervolgens op afzonderlijke lagen, zodat zijn klanten konden kiezen of de lijnen zichtbaar of verborgen zijn in het document.

Ingezoomd Layer.png

Uiteraard zou het niet logisch zijn als Paul deze lijnverbindingen rechtstreeks op de kaart van het strafrecht zou plaatsen. De lijnen zouden de belangrijkste componenten van de kaart bedekken en het strakke ontwerp van het document verpesten. Door de lijnverbindingen op afzonderlijke lagen te plaatsen, heeft Paul echter met succes belangrijke informatie over de IT-systemen van Jersey voor strafrecht gecommuniceerd zonder een nieuw document te maken of zijn bestaande werk ingrijpend te wijzigen. Om het zijn klanten nog gemakkelijker te maken deze lagen te vinden, gebruikte Paul bovendien acties om interactieve knoppen te maken die elke laag in- of uitschakelen.

Lagen voegden niet alleen een interactief element toe aan de diagrammen van Paul, maar nog belangrijker: ze stelden de cliënten van Paul in staat om inefficiënties in het strafrechtsysteem van Jersey te identificeren. Paul wees erop hoe hij Lucidchart leuk vindt, omdat het hem laat zien hoe elk deel van het strafrechtsysteem van Jersey subtiel met elkaar is verbonden; "We wilden niet uit het oog verliezen dat alles met elkaar verbonden is en alles een impact zal hebben op de volgende fase en zelfs twee of drie fasen lager." Lagen maakten het Paul gemakkelijk om de verbindingen tussen schijnbaar ongelijksoortige delen visueel weer te geven van het strafrechtssysteem. Door eenvoudigweg de lijnverbindingen te volgen, konden de klanten van Paul snel identificeren waar twee of meer IT-systemen dezelfde doelen probeerden te bereiken. Het identificeren van deze inefficiënties bracht Paul's klanten ertoe om te consolideren en bijgevolg kosten te besparen. Bovendien konden Paul en zijn klanten in realtime samenwerken en het diagram continu bijwerken als zich wijzigingen voordeden.

De positieve reacties die volgden na Paul presenteerde zijn werk om zijn klanten hem inspireerde om verder uit te bouwen uit meerdere lagen Lucidchart documenten voor klanten. Paul merkt op: “Ze werden allemaal weggeblazen door de kracht van Lucidchart. Hun antwoorden varieerden van 'geweldig' en 'verbluffend' tot 'wat is Lucidchart?' Eén vergadering omvatte twee senior executives van Microsoft die niet konden geloven wat ze zagen en erkenden dat Visio niet kon doen wat we met Lucidchart hebben bereikt. ”

Sinds hij het strafrechtsysteem van Jersey in kaart heeft gebracht, heeft Paul Lucidchart gebruikt om interactieve stromen te creëren die door het onderzoeksproces lopen voor slachtoffers en getuigen. Het 'Victim & Witness Journey'-diagram van Paul bestaat uit zeven pagina's en 34 lagen en documenteert de stappen, context en achtergrondinformatie die nodig zijn om slachtoffers en getuigen via het strafrechtsysteem van Jersey te verwerken.

Elke laag in het document van Paul bevat stroomdiagrammen en samenvattingen waarin informatie wordt uitgelegd die in bepaalde scenario's relevant kan zijn, maar niet altijd nodig is. Door middel van lagen scheidde Paul met succes het essentiële van het vreemde, terwijl hij er nog steeds voor zorgde dat alle informatie op één veilige plaats toegankelijk bleef.

Terwijl Paul's 22 jaar professionele ervaring als politieagent in Jersey hem de complexe processen leerde die betrokken zijn bij het strafrechtsysteem van Jersey, was het Lucidchart - en met name de lagenfunctie van Lucidchart - die het platform bood voor Paul om deze nuances te communiceren op een interactieve, visuele manier die iedereen kan begrijpen.