Voorwaardelijke opmaak en pictogrammensets

Voorwaardelijke opmaak biedt een geweldige manier om belangrijke informatie te markeren of u visueel te waarschuwen wanneer iets aandacht nodig heeft. In dit artikel wordt beschreven hoe u voorwaardelijke opmaakregels aan een diagram kunt toevoegen, zodat u vormen kunt markeren met stilistische elementen en pictogrammen.

Wanneer u een nieuwe voorwaardelijke opmaakregel maakt, worden automatisch ALLE vormen in uw diagram geëvalueerd om te zien of ze voldoen aan uw voorwaardelijke opmaakcriteria.

Soms zijn er kopteksten of andere vormen waarin u mogelijk geen voorwaardelijke opmaak wilt toepassen. Als dit het geval is, selecteert u eerst de vormen die u Lucidchart wilt laten opnemen in uw voorwaardelijke opmaak.

Als u wilt dat voorwaardelijke opmaak op al uw vormen van toepassing is, slaat u deze stap over en gaat u verder met stap 2.

Om uw eerste regel te maken, opent u het paneel voor voorwaardelijke opmaak aan de rechterkant door op het pictogram van de toverstaf te klikken en vervolgens op "Regel maken" te klikken.
Nadat u uw eerste regel heeft gemaakt, kunt u aanvullende regels toevoegen door op de "+" te klikken die bovenaan het voorwaardelijke opmaakmenu verschijnt.
Wanneer u een regel maakt, is het belangrijk om te beginnen door de regel een naam te geven, zodat u onthoudt waarnaar de regel verwijst. Als u bijvoorbeeld een regel maakt om de taakstatus te markeren, kunt u de regel 'Taakstatus' noemen. U kunt op elk gewenst moment dubbelklikken op de titel om de regelnaam te bewerken.

Om uw 'Als'-voorwaarde te creëren, begint u met het selecteren van een gegevensbron (de informatie waarop Lucidchart uw toestand moet controleren). Je kunt kiezen uit drie opties:

Kies uit een van de vier voorwaarden ("Bevat", "Bevat niet", "Is leeg" of "Is niet leeg") en geef vervolgens de waarde op waarnaar Lucidchart moet zoeken.

In dit voorbeeld hebben we een 'If'-voorwaarde gemaakt om naar tekst te zoeken in een vorm die het woord' Apple 'bevat:

Als u "Shape data" selecteert als uw gegevensbron , zal het eigenschapsveld verschijnen zodat u kunt selecteren op welke kolom met gegevens u Lucidchart uw toestand wilt laten controleren. U kunt kiezen uit een lijst met kolommen in uw dataset.

Als u bijvoorbeeld een organigram hebt geïmporteerd, kunt u de kolom met de titel "Locatie" selecteren als de informatie die u wilt gebruiken om uw toestand te controleren.

Nadat u uw woning heeft geselecteerd, kunt u een voorwaarde kiezen uit een lijst met 14 opties:

Vervolgens kunt u aangeven naar welke waarde Lucidchart moet zoeken. Als we 'Locatie' als ons eigendom hebben geselecteerd, willen we misschien 'Bevat' als voorwaarde opgeven en vervolgens 'Londen' als waarde. Hiermee worden alle werknemers gemarkeerd die Londen als hun locatie vermelden.

Als u 'Formule' als uw gegevensbron selecteert , wordt er een veld weergegeven waarin u uw formule kunt typen. Bekijk Formules gebruiken voor meer informatie over deze functie.

Klik op de blauwe knop '+ Voorwaarde toevoegen'. Met een "En" -voorwaarde kunt u specificeren dat ZOWEL de "Als" - als de "En" -voorwaarden moeten zijn vervuld voordat de opmaak wordt toegepast (bijv. Markeer alleen vormen die "Verwerking" EN "Verzending" zeggen).

Door een "of" voorwaarde toe te voegen, kunt u een tweede voorwaarde specificeren die, indien waar, dezelfde opmaak activeert als uw "indien" voorwaarde (bijv. Markeer vormen die "Verwerking" OF "Verzending" zeggen - als aan een van beide voorwaarden is voldaan, de opmaak wordt toegepast). 'En'- en' Of'-voorwaarden hebben dezelfde velden en dezelfde lay-out als 'Als'-voorwaarden.

In het gedeelte 'Dan' kunt u kiezen uit drie opmaakopties:

Als u vormstijl als uw opmaak selecteert, kunt u kiezen uit de volgende opties: vulkleur voor vorm, randkleur, lijnkleur, randstijl, lijnstijl, randbreedte en / of lijnbreedte.

Als u pictogrammen selecteert als opmaakoptie, kunt u het type pictogram kiezen (pictogrammen uit de bibliotheek van Lucidchart, een tekstbadge of een aangepaste pictogramupload), de stijl aanpassen, zweeftekst toevoegen (optioneel) en wijzigen waar het pictogram op de vorm verschijnt met de Positie-instellingen.

In dit voorbeeld hebben we ervoor gekozen om de pictogrammenbibliotheek van Lucidchart te gebruiken, het groene vinkje te selecteren en deze in de rechterbovenhoek van een vorm te plaatsen.

Als u dynamische vormen selecteert, specificeert u de kleur die de vorm vult, de kleur van de achtergrond van de vorm en specificeert u vervolgens de parameters voor de waarde van uw vorm.

Als u bijvoorbeeld een voortgangsbalk wilt weergeven die% voltooiing toont voor een taak van 0 tot 100%, kunt u een aangepast nummer kiezen als waardebron en 0 en 100 typen als min en max (zie het onderstaande voorbeeld).

U kunt ook vormgegevens of formules gebruiken om de min en max op te geven (hoewel dit minder vaak voorkomt).

Selecteer ten slotte in het gedeelte 'Waarde' de waarde waarvan u wilt dat de vorm deze weergeeft. Als het waardeveld bijvoorbeeld het getal 70 bevat, zullen uw voortgangsbalken allemaal 70% voltooiing tonen. In plaats van 'Aangepast nummer' te kiezen als waardebron, is het over het algemeen handiger om vormgegevens of een formule te gebruiken om dit nummer op te geven, zodat het uniek is voor elke vorm.

Als je wilt, kun je ook zweeftekst toevoegen die wordt weergegeven wanneer iemand de muisaanwijzer op een pictogram plaatst.

Voeg een "Anders" of een "Anders als" voorwaarde toe als u opmaak wilt toepassen op de vormen in uw selectie die NIET voldoen aan de voorwaarden die u hierboven hebt gespecificeerd. U kunt "Anders" en "Anders als" voorwaarden instellen op dezelfde manier als u uw "Indien" voorwaarden instelt.

Hier is een voorbeeld van een "ANDERE if" -conditie die de vormstijl verandert in oranje als niet aan de "If" -voorwaarden wordt voldaan.

Klik onderaan op de blauwe knop 'Opslaan' om uw regel op te slaan. Nadat u uw regel heeft opgeslagen, wordt deze automatisch toegepast op de vormen die u in stap 1 hebt geselecteerd, of op alle vormen als u geen vormen had geselecteerd.

Zodra uw regel is gemaakt en opgeslagen, verschijnt deze in een lijst in het voorwaardelijke opmaakmenu. Deze lijst wordt weergegeven wanneer u op het pictogram van de toverstaf klikt en geen specifieke regel bewerkt. Vanuit uw lijst met regels kunt u regels hernoemen, bewerken, dupliceren of verwijderen door op de drie stippen rechts van de regel te klikken en een keuze te maken uit de opties. U kunt de regel ook vanaf hier ongedaan maken.

Naast het gebruik van de menu's om regels te bewerken, kunt u regels in deze lijst slepen en neerzetten om een regel toe te passen of niet toe te passen op verschillende selecties in uw diagram. Als ik bijvoorbeeld een regel heb gemaakt om op sommige vormen toe te passen, kan ik deze aanpassen om op alle vormen toe te passen door deze naar het gedeelte "Toegepast op alle vormen" te slepen.

Om te zien op welke vormen een regel wordt toegepast, kunt u de muisaanwijzer op een regel plaatsen en de vormen waarop de regel van toepassing is, worden gemarkeerd.

U kunt regels maken om uw vormstijlen te wijzigen, pictogrammen aan uw vormen toe te voegen of dynamische vormen aan uw diagram toe te voegen.

Met vormstyling kunt u regels instellen om de vulkleur, randkleur, lijnkleur, randstijl, lijnstijl, randbreedte en lijnbreedte op basis van uw regelcriteria te wijzigen.

Dit type voorwaardelijke opmaak kan worden gebruikt om verschillende afdelingen of teams in een organigram te markeren (bijv. Marketing is rood, verkoop is groen) of specifieke stappen in een proces (bijv. Stappen die "verzending" bevatten, zijn geel).

In dit team-brainstormvoorbeeld gebruikten we vormstyling om alle plaknotities met het woord 'vriend' te markeren, zodat we dat thema snel en gemakkelijk konden uitkiezen.

Met pictogrammen kunt u regels instellen die pictogrammen zoals gekleurde cirkels, vinkjes en waarschuwingsborden aan uw vormen koppelen. U kunt kiezen uit de pictogrammenbibliotheek van Lucidchart of u kunt ook uw eigen aangepaste pictogrammen uploaden. Als u wilt, kunt u in plaats van pictogrammen een tekstbadge toevoegen om belangrijke informatie te markeren.

U kunt bijvoorbeeld pictogrammen voor voorwaardelijke opmaak of tekstbadges gebruiken om u te helpen de status van verschillende taken op een taakbord of stappen in een proces te visualiseren. U kunt een regel maken om voltooide taken of stappen in een proces te markeren met een groen vinkje, een geel waarschuwingsbord toevoegen aan lopende taken of een rode driehoek om aan te geven dat er processtappen lopen.

Met dynamische vormen kunt u regels instellen om voortgang, percentages, beoordelingen, scores en bedragen weer te geven.

U kunt dynamische vormen gebruiken op een organigram om te laten zien wie vooruitgang heeft geboekt bij het voltooien van een training, of op een procesvorm om te laten zien hoe dicht die stap is voltooid.

In dit voorbeeld hebben we dynamische vormen gebruikt om het percentage van het doel dat elk van deze medewerkers heeft bereikt, te laten zien met een voortgangsbalk.

Om een legende helemaal opnieuw te maken , kunt u een containervorm uit de containervormbibliotheek naar het canvas slepen om als omtrek van uw legende te dienen. Zodra de randen van uw legenda door de container zijn gedefinieerd, kunt u tekstvakken in de container toevoegen om elk van uw opmaakkeuzes te beschrijven.

Als u vormstijlen als voorwaardelijke opmaak hebt gebruikt, sleept u een rechthoekige vorm naar het canvas (bijvoorbeeld de procesvorm in het menu van de vorm van het stroomdiagram) en past u dezelfde opmaakstijlen toe als in uw regel voor voorwaardelijke opmaak.

Als je pictogrammen hebt gebruikt als voorwaardelijke opmaak, sleep je een rechthoekige vorm naar buiten en gebruik je de pictogramknop in de bovenste opmaakbalk om het pictogram toe te passen dat je hebt gebruikt: icon.png

Als je pictogrammen hebt gebruikt als voorwaardelijke opmaak, sleep je een rechthoekige vorm naar buiten en gebruik je de pictogramknop in de bovenste opmaakbalk om het pictogram toe te passen dat je hebt gebruikt:

Een snelle snelkoppeling voor het maken van een legenda is om een Lucidchart-sjabloon te openen die voorwaardelijke opmaak bevat (bijv. De gegevensgestuurde organigramsjabloon van hierboven), en kopieer en plak de legenda in uw eigen diagram. Vervolgens kunt u de tekst eenvoudig bewerken en de pictogrammen of kleuren wijzigen zodat ze bij uw diagram passen.

Met aanwijstekst, beschikbaar voor dynamische vormen en pictogrammen, kunt u aanvullende informatie weergeven wanneer iemand over het pictogram of de dynamische vorm zweeft. U kunt een aangepast bericht schrijven dat u in hover wilt weergeven, of u kunt formules gebruiken om waarden in uw aangepaste bericht in te voegen.

Hover-tekst kan bijzonder nuttig zijn als een soort legende om mensen te helpen de betekenis achter uw pictogrammen voor voorwaardelijke opmaak en dynamische vormen te begrijpen. U kunt bijvoorbeeld zweeftekst toevoegen om aan te geven dat uw groene vinkjes 'Voltooid' betekenen en uw gele driehoekjes 'Bezig'.

In dit voorbeeld hebben we zweeftekst toegevoegd om de rode X in onze processtroom uit te leggen die verschijnt wanneer het gemiddelde aantal eenheden bij deze stap groter is dan 7.

Rechts van elke regelnaam staat een grijze indicator die aangeeft op hoeveel van het totale aantal vormen een regel van toepassing is (30/30 in het onderstaande voorbeeld). Wanneer u de muisaanwijzer op de regel in de lijstweergave plaatst, lichten de vormen waarop de regel wordt toegepast ook op het canvas op.

Voorwaardelijke opmaak gebruikt IF → THEN (optioneel: → ELSE) syntaxis voor het invoeren van regels.

U kunt regels maken die verschillende voorwaarden controleren en verschillende voorwaarden combineren met "EN" en "OF" voorwaarden.

U kunt bijvoorbeeld de voorwaarde 'of' gebruiken om iedereen te markeren wiens naam 'Jane' OF 'Jean' is. U kunt de regel ook uitbreiden met een 'ELSE IF'- en / of' ELSE'-voorwaarden om dingen op te vangen die mogelijk niet onder uw eerste voorwaarden vallen. Als u ons vorige voorbeeld volgt, kunt u de voorwaarde 'Anders' gebruiken om iedereen te markeren wiens naam NIET 'Jane' of 'Jean' is.