Omdat lijnen essentieel zijn voor diagrammen, streeft Lucidchart ernaar om het werken ermee zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken. De instructies hieronder geven aan hoe u lijnen in uw diagrammen kunt opnemen en de opmaak ervan aan uw wensen kunt aanpassen.

Er zijn drie manieren om lijnen toe te voegen aan een Lucidchart-diagram.

Ten eerste: als u al een object op uw tekenvel hebt, kunt u daar vandaan een lijn trekken door deze stappen te volgen:

1. Beweeg de muis over de rand van het object. Er verschijnt een rode cirkel op de rand onder uw cursor.
  2. Klik op de cirkel en sleep de cursor bij het object vandaan. Terwijl u sleept, wordt vanaf het object een lijn aan een pijl getrokken.
  3. Als u uw lijn weer wilt verbinden met het object waar het vandaan kwam, of naar een ander object op uw tekenvel, sleept u de pijl naar het tweede object. Wanneer de pijl de rand van het object raakt, verschijnt er een rode stip die aangeeft dat de lijn aan het object wordt vastgemaakt als u de cursor loslaat.

Als u uw lijn niet wilt verbinden met een object dat zich al op uw tekenvel bevindt, sleept u de cursor totdat de lijn de gewenste lengte heeft. Wanneer u loslaat, verschijnt er onder de pijl een venster met vormen. Selecteer een vorm om aan uw lijn toe te voegen of klik buiten het venster.

Opmerking: als u een object verplaatst dat met een lijn met een ander object is verbonden, wordt de lijn verplaatst om de verbinding in stand te houden.

Ten tweede kunt u een lijn toevoegen aan uw tekenvel door het lijn-en-pijlpictogram uit de 'Standaard'-sectie van uw vormbibliotheek te slepen en neer te zetten op uw tekenvel. Vervolgens kunt u de lijn verplaatsen door de lijn zelf te verslepen of langer maken door een van de uiteinden te verslepen.

Ten slotte kunt u een lijn tekenen door met de rechtermuisknop op uw tekenvel te klikken en 'Lijn trekken' te selecteren in het vervolgkeuzemenu dat verschijnt OF door op de 'L'-toets op uw toetsenbord te drukken. Vervolgens kunt u klikken en uw cursor op uw tekenvel verslepen om uw lijn te tekenen.

Opmerking: bij het tekenen van een lijn kunt u de 'Shift'-toets op uw toetsenbord ingedrukt houden om het pad stappen van 45° te laten volgen.

Als u een verbindingslijn tussen twee objecten tekent, kunt u de lijn op zo'n manier met het tweede object verbinden dat de lijn 'slim' wordt. Bij het verplaatsen van een object dat via een slimme lijn verbonden is met een ander object, past de lijn automatisch de verbindingspunten aan om het meest efficiënte pad tussen de twee objecten te vormen.

Volg deze stappen om een slimme lijn te creëren:

1. Teken een lijn van het ene object naar het andere.
  2. Wanneer u de rand van het tweede object bereikt, houdt u uw cursor vast totdat het object blauw wordt gemarkeerd.

3. Laat uw cursor los voordat de blauwe contour verdwijnt. Voila! U hebt uw lijn een brein gegeven.

U kunt het pad van een lijn in uw diagram wijzigen door deze stappen te volgen:

1. Selecteer een lijn door erop te klikken. Er verschijnt een blauw vakje in het midden van elk van de armen. Als u de muisaanwijzer over een gedeelte van de lijn beweegt, verschijnt er een lichter blauw vakje op de kwartmarkering van die arm.
  2. Klik op en versleep een van deze blauwe vakjes om het pad van het betreffende gedeelte van de lijn te wijzigen.

pad van lijn veranderen

Als u dubbelklikt op een lijn, wordt er een tekstvak weergegeven waarin u kunt typen. U kunt het tekstvak verslepen om het op een andere plek op uw lijn of er direct onder of boven te plaatsen. Als u het tekstvak wilt verwijderen, dubbelklikt u op de tekst aan de binnenkant en drukt u op 'Verwijderen'.

tekst toevoegen aan een lijn

Met de vele opties van Lucidchart om lijnen te wijzigen, kunt u zelf bepalen hoe uw lijnen eruitzien. Voor het wijzigen van een enkele lijn selecteert u de lijn en gaat u naar het betreffende deel van de eigenschappenbalk boven uw tekenvel. U kunt ook op de achtergrond van uw tekenvel klikken en de standaardinstellingen voor lijnen in het document wijzigen om het uiterlijk te bepalen van lijnen die u in de toekomst tekent.

Lucidchart biedt drie verschillende opties voor lijnvorm: recht, gebogen of met hoeken.

De standaardinstelling voor lijnvorm is met hoeken, wat betekent dat de richting van uw lijnen overeenkomt met het achtergrondraster van uw tekenvel en alleen hoeken van 90° kan maken.

Volg deze stappen om de lijnvorm te wijzigen:

1. Selecteer een lijn of klik op de achtergrond van uw tekenvel.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op het pictogram Lijnopties, aangeduid met een lijn met pijl. Er verschijnt dan een venster met de beschikbare lijnvormen.

3. Selecteer een van de drie beschikbare types hoeken.

Als u een enkele lijn wijzigt en 'Hoek' hebt geselecteerd, kunt u uw lijnen afgeronde hoeken geven door op de pijltjes omhoog en omlaag te klikken in het vak 'AFGEROND' in het venster met lijnopties.

Volg deze stappen om de kleur van een lijn te wijzigen:

1. Selecteer een lijn door erop te klikken.
  2. Klik in de eigenschappenbalk op de optie 'Lijnkleur', aangeduid met een potloodpictogram.

3. Selecteer de gewenste kleur door op het betreffende kleurstaal te klikken.

U kunt ook op het kleurenwiel klikken om handmatig een kleur te kiezen door de waarden voor HSB en RGBA in uw kleurruimte te veranderen, of door de hexadecimale code van de gewenste kleur in te typen in het tekstvak naast het #-symbool.

Zie de instructies hieronder voor het bepalen van de RGB-waarden van een kleur die al gebruikt wordt in uw diagram.
  4. Selecteer de gewenste opaciteit door de blauwe punt horizontaal te verplaatsen over de OPACITEIT-balk of door in het vak rechts daarvan een percentage in te voeren.

U kunt de kleur van een object op uw tekenvel bepalen door op de toverstaf links van het kleurenwiel te klikken.

Er verschijnt een vergrootglas met een raster op uw tekenvel. Als u het object aanwijst, worden de RGB-waarden van de betreffende kleur weergegeven in het vergrootglas.

Volg deze stappen om de dikte van een lijn te wijzigen:

1. Selecteer een lijn of klik op de achtergrond van uw tekenvel.
  2. Klik op de pijltjes omhoog en omlaag in het vak 'Lijndikte' van de eigenschappenbalk om uw lijn dikker of dunner te maken OF typ de gewenste dikte handmatig in.

Opmerking: Lucidchart staat lijndiktes toe van 0,5 tot 10 px en rondt ingevoerde waarden af op het dichtstbijzijnde tiende deel van een pixel.

Volg deze stappen om de stijl van een lijn te wijzigen:

1. Selecteer een lijn of klik op de achtergrond van uw tekenvel.
  2. Klik op het vak 'Lijnstijl' in de eigenschappenbalk om de beschikbare lijnstijlopties weer te geven.

3. Beweeg uw cursor over de verschillende lijnstijlen om te zien hoe ze worden weergegeven op uw lijn. Klik om uw favoriet te selecteren!

Als u een enkele lijn wijzigt, kunt u de optie 'Dubbel' onder in het venster selecteren om uw lijn te veranderen in twee parallelle lijnen.

Als uw geselecteerde lijn een andere lijn op uw tekenvel kruist, kunt u deze over de andere lijn laten springen door de optie 'Met sprong' te selecteren.

De standaardinstelling voor pijlen van lijnen in een nieuw document is eenzijdig en opgevuld. Maar u kunt standaardinstelling voor pijlen van uw document of van een enkele lijn gemakkelijk veranderen door deze stappen te volgen:

1. Selecteer een lijn of klik op de achtergrond van uw tekenvel.
  2. Klik in een van de vakken 'Eindpunt' in de eigenschappenbalk om de beschikbare pijlopties weer te geven.

3. Selecteer 'Geen' of het pijlicoon met de stijl die u wilt.

U kunt de eindpunten van een geselecteerde lijn ook omwisselen door op de dubbele pijl naast de 'Eindpunt'-vakken te klikken.

Als u een veelvoud wilt toevoegen of de richting van de lijn wilt omdraaien bij ERD- of UML-lijnen, selecteert u een lijn door erop te klikken. Er verschijnt een pop-up met twee opties: Veelheden toevoegen en Lijnrichting omkeren.

Ga na het selecteren van een lijn naar de eigenschappenbalk om de uiteinden van de lijn te wijzigen. U zult zien dat bepaalde vormbibliotheken extra lijnuiteinden bieden die gebruikelijk zijn voor deze vormen.