Lucidchart-diagrammen koppelen aan spreadsheetgegevens

Bent u het zat om te werken met meerdere spreadsheets die enorme hoeveelheden gegevens bevatten? Dan bent u hier aan het juiste adres. U kunt datasets uit Google Sheets, Excel-spreadsheet en CSV's in Lucidchart importeren en er krachtige, gegevensgestuurde visualisaties mee maken. Bovendien kunt u wijzigingen aan uw gegevens live zien terwijl u met Google Sheets werkt. Lucidchart verwerkt wijzigingen aan uw spreadsheetgegevens namelijk automatisch in uw visualisaties.

Het koppelen van gegevens is alleen beschikbaar voor Pro-, Team- en Ondernemingsaccounts. U kunt upgraden door naar onze tarievenpagina te gaan of contact op te nemen met ons verkoopteam.

Om een dataset in een Lucidchart-document te importeren, opent u het document en volgt u deze stappen:
  1. Klik op import_1a.png in de rechterbalk en vervolgens op import_1b.png of klik op Bestand > Gegevens importeren > Gegevens koppelen (Sheets, Excel, CSV).

2. Klik in het venster dat verschijnt op import_2a.png.

3. Selecteer het soort dataset (Google Sheets, Excel of CSV) dat u wilt importeren of kies een bestand dat u al naar Lucidchart hebt geüpload. Klik op import_3a.png.

• Als u gegevens importeert uit een Google Sheet, moet u Lucidchart toestemming geven om uw Google-account te gebruiken. Klik op import_3d.png, selecteer uw Google-account en klik op import_3f.png om deze toestemming te geven.

4. Selecteer een Excel- of CSV-bestand op uw apparaat en klik op import_4a.png of selecteer een werkblad in Google Sheets en klik op import_4b.png.

5. Selecteer de pagina's van het spreadsheet dat u wilt importeren en klik op import_5a.png.

6. Nadat uw gegevens zijn geïmporteerd, zal Lucidchart u vragen de kopregel voor uw dataset aan te geven. Selecteer een regel en klik op import_5a.png.

7. In het volgende venster zal Lucidchart u vragen een gegevenskolom te kiezen die referentiesleutels bevat, de unieke identificators voor de inhoud van elke rij. Met referentiesleutels kan Lucidchart uw gegevens bijhouden, zelfs nadat u daarin structurele wijzigingen hebt aangebracht, zoals het verwijderen, toevoegen of opnieuw ordenen van rijen. Selecteer een rij en klik op import_6a.png.

Als u een dataset hebt geïmporteerd, worden de gegevens weergegeven in het onderste gedeelte van het gegevenspaneel rechts van het tekenvel. U kunt dit paneel altijd openen of verbergen door op manage_data_sets_1.png te klikken.

Kopregel of referentiesleutelkolom wijzigen
De kopregel en referentiesleutelkolom zijn grijs gemarkeerd.

U kunt een rij gebruiken als kop of dit ongedaan maken door met de rechtermuisknop op het nummerlabel links van de rij te klikken en op make_header_row.png of remove_header_row.png te klikken.

Op dezelfde manier kunt u een kolom gebruiken als referentiesleutel of dit ongedaan maken door met de rechtermuisknop op het letterlabel boven de kolom te klikken en op make_reference_key_columns.png of remove_reference_key.png te klikken.

Meerdere datasets beheren
Met Lucidchart kunt u zoveel datasets als u maar wilt in hetzelfde document importeren, zodat u gegevens kunt visualiseren uit meerdere bronnen tegelijk. Klik op de naam van de dataset die op dat moment weergegeven wordt om een lijst met alle geïmporteerde datasets te zien.

U kunt een andere dataset weergeven door op de naam daarvan te klikken en een nieuwe dataset importeren door op manage_sets_5.png te klikken.

Een dataset bijwerken
Als uw dataset afkomstig is uit Google Sheets, worden wijzigingen aan uw spreadsheet automatisch elke 30 seconden met Lucidchart gesynchroniseerd. U kunt wijzigingen ook handmatig ophalen door uw dataset te vernieuwen: klik hiervoor op manage_sets_9.png.

Hoewel wijzigingen aan Excel-spreadsheets en CSV's niet automatisch gesynchroniseerd worden met Lucidchart, kunt u uw dataset eenvoudig vervangen door een bijgewerkte dataset. Beweeg hiervoor uw muis over de naam van de dataset in de lijstweergave en klik op manage_sets_6.png of klik met de rechtermuisknop en klik op "Dataset vervangen". Vanuit dit menu kunt u ook datasets verwijderen of vernieuwen.

Aangepaste gegevens

Als u geen gegevensset heeft om aan uw diagram te koppelen, kunt u via het gegevenspaneel direct aangepaste gegevensvelden creëren en deze gegevens aan vormen of andere onderdelen van uw diagram koppelen. U kunt aangepaste gegevensvelden creëren door eerst een bepaald onderdeel van uw diagram te selecteren en daarna op Screen_Shot_2018-04-17_at_7.01.00_PM.png of Screen_Shot_2018-04-17_at_7.01.06_PM.png rechtsboven in het gegevenspaneel te klikken. Vul de aangepaste velden in en klik op Screen_Shot_2018-04-17_at_7.01.06_PM.png als u een nieuw veld wilt toevoegen.
Zodra u een dataset heeft geïmporteerd, kunt u eenvoudig gegevens toewijzen aan objecten, groepen objecten of het gehele document. U kunt gegevens toewijzen aan een object door een rij of cel met gegevens naar het object te verslepen en neer te zetten of door het object te selecteren en de gegevens naar de bovenste helft van het gegevenspaneel te verslepen en neer te zetten. U kunt gegevens toewijzen aan het gehele document door op de achtergrond van het tekenvel te klikken en vervolgens de gegevens naar de bovenste helft van het gegevenspaneel te verslepen.

Let op: Lucidchart geeft deze gegevens niet automatisch weer op de onderdelen van uw document, zodat u zelf kunt aanpassen hoe uw gegevens worden weergegeven.

Als u een rij of cel neerzet op een leeg deel van uw tekenvel, wordt u gevraagd of u automatisch een object van de gegevens wilt maken.

U kunt meerdere gegevensvelden toewijzen aan hetzelfde onderdeel van een document. Als u een gegevensveld versleept naar een object waar al gegevens aan gekoppeld zijn, kunt u kiezen om het bestaande gegevensveld te vervangen of om beide te behouden.

Als u beide behoudt, wordt het tweede gegevensveld onder het eerste gegevensveld weergegeven in de bovenste helft van uw gegevenspaneel.
Als u gegevens toewijst aan een deel van uw document, geeft Lucidchart deze niet automatisch weer. In plaats daarvan bewaart Lucidchart de associatie tussen de gegevens en het object in het gegevenspaneel. Hierdoor kunt u zelf aanpassen hoe de gegevens op uw tekenvel worden weergegeven.

De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat een gegevenslabel of -waarde op een object wordt weergegeven is door het object te selecteren en op de bijbehorende (T) in de bovenste helft van het gegevenspaneel te klikken.

Het label of de waarde wordt weergegeven als gewone tekst, die u vervolgens kunt opmaken en insluiten in langere tekstreeksen.

Als u de gegevens die gekoppeld zijn aan een object vervangt door een nieuwe rij of cel met gegevens, krijgen de nieuwe gegevens automatisch dezelfde opmaak als de oude gegevens.