In Flussdiagrammen werden Prozesse oder Algorithmen grafisch dargestellt. Am verständlichsten sind Diagramme, wenn sie Standard-Elemente und -Formen verwenden.

1. Ziehen Sie eine Form aus der Formenbibliothek auf die Arbeitsfläche.
  2. Doppelklicken Sie auf die Form, um Text hinzuzufügen oder zu bearbeiten.
  3. Um Linien von einer Form zur anderen zu ziehen, bewegen Sie den Mauszeiger über die gewünschte Form, klicken Sie auf einen der roten Verbindungspunkte, die daraufhin erscheinen, und ziehen Sie die Maus in eine beliebige Richtung.
  4. Wenn Sie die Maustaste wieder loslassen, werden Sie dazu aufgefordert, eine weitere Form hinzuzufügen. Diese Funktion können Sie auch folgendermaßen deaktivieren: Lucidchart-Symbol > Benutzereinstellungen > Einstellungen > Nach dem Zeichnen von Linien > Keine Aktion
  5. Fügen Sie weitere Formen und Linien hinzu, bis das Flussdiagramm fertig ist.
  6. Format the diagram as desired. If you're not sure where to start, see our Getting Started Guide.
  7. To distinguish between responsibilities and sub-processes, see our Creating Swim Lanes tutorial.

Arrows: Show the general direction of the chart and the next steps in a path.

KonnektorConnector: Connects separate elements across one page. Used within complex charts.

Daten Data (I/O): Represents input, output, or resources used or generated.

Datenbank Database: Represents a database.

Entscheidung Decision: Indicates a question to be answered—usually yes / no or true / false. The path may change depending on the answer.

Verzögerung Delay: Indicates a delay or waiting period in a process.

Direktzugangsspeicher Direct Access Storage (Hard Disk): Represents data storage on a hard drive.

AnzeigeDisplay: Refers to information being shown to a user, often with a computer monitor.

Dokument Document: Represents a document or report.

Interner Speicher Internal Storage: Represents data stored in random-access memory (RAM).

Manuelle Eingabe Manual Input: Represents the manual input of data into a computer, usually through a keyboard.

Manuelle Operation Manual Operation: Indicates a step that must be done manually, not automatically.

Zusammenf.Merge: Combines multiple paths.

Mehrfache Dokumente Multiple Documents: Represents multiple documents or reports.

NotizNote: Shows comments on a flowchart.

Off-Page LinkOff-Page Link: Connects separate elements across multiple pages. Used within complex charts.

OderOr: Represents a path that diverges.

Papiert-Tape Paper Tape: Represents input or output.

Vordefinierter Prozess Predefined Process: Indicates a complicated process or operation that is well-known or defined elsewhere.

Vorbereitung Preparation: Represents preparation for upcoming steps.

Prozess Process: Shows a process, action, or operation.

Gespeich Daten Stored Data: Represents data housed on a storage device.

SummierpunktSumming Junction: Sums the input of several converging paths.

Terminator Terminator: Represents the start points, end points, and potential outcomes of a path.